Wereld Waterstof Uitdaging

Aanstaande zondag een recordpoging op de Rotterdamse Coolsingel: snel scheuren met een waterstof-racewagentje, innovatieve ‘nul-uitstoot’-technologie, enkel zuiver water uit de uitlaat.
Over de hele wereld werken universiteits- en bedrijfsteams aan deze techniek, met allerlei autootjes tot gevolg. En over de hele wereld worden race- en recordevenementen georganiseerd. (Teams racen, bestuurders en sponsors drinken bekertjes water uit de uitlaat.)waterstof-kart van Delftse team ForZe.

Er wordt gedacht aan een officiële internationale Formula Zero-competitie, met wereldwijd races zonder schadelijke uitstoot. De waterstof/brandstofcel-motoren leveren zelf geen schadelijke uitstoot bij het rijden en de benodigde waterstof zou dan lokaal met alternatieve energie, bijvoorbeeld windenergie en zonne-energie, worden opgewekt. Een ‘uitdaging’ zou een goed idee zijn, om teams wederzijds tot noodzakelijke verbetering te stimuleren. Prettig voorbeeld uiteraard de World Solar Challenge waar de schoonheid van de techniek zelf minstens zo belangrijk blijft als het platte / commerciële spelletje eromheen.

waterstof-kart van Delftse team ForZe

Aanvulling 18 september (uit persbericht van de organisatie):
‘FZ-coureur Bo Ridder heeft gisteren op de 1/8 mijl (201,168m) het internationale
waterstofrace Formula Zero

FIA-record voor brandstofcelvoertuigen gebroken. Hij heeft de bestaande tijd met bijna 0.3 seconden aangescherpt waarmee het nieuwe record op 11,591 seconden is komen te staan.
Wethouder Mark Harbers gaf met een Rotterdam Climate Initiative-vlag het startsignaal op de Coolsingel, vóór het Stadhuis. De eerste keer dat zo’n record werd gevestigd was ook in Rotterdam, toen is de 1/8 mijl door de Formula Zero kart in 11,869 seconden afgelegd. Wederom produceerde de waterstof van Linde geen enkele CO2 emissie. Om het breken van het record te vieren, toastte Mark Harbers met een glaasje zuiver water uit de uitlaat van de waterstofkart.’

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.