Met 8 liter benzine om de wereld – Burgemeester Van Bijsterveldt onthult extreem zuinige waterstofauto van de TU Delft

ecorunner onthulling delft

Het Eco-Runner Team Delft heeft vandaag hun nieuwste zuinig waterstofauto op Lijm & Cultuur in Delft onthult. Het Team bestaande uit Delfse studenten heeft twee jaar lang het meest aerodynamische voertuig ter wereld ontwikkeld: de Ecorunner V en de Ecorunner VI. Dit jaar is het team weer bezig om de grens op te zoeken met de Ecorunner VII, deze moet nog efficiënter zijn dan de voorgangers door de auto “smart” maken. Het doel: 3500 km per liter benzine tijdens de competitie en 5000 km per liter benzine op een platte parcours, oftewel met 8 liter de wereld om.

Het ontwerp van de nieuwste generatie van het team is de Ecorunner VII en deze moet nog zuiniger worden dan de voorgangers. Tijdens de competitie in London willen ze een verbruik halen van 3500 km per liter ten opzichte van 1992 km per liter vorig jaar. De Ecorunner VII heeft een verbeterde aandrijving, het zal uitgerust zijn met een nieuwe motor en een herontworpen brandstofcell om de competitie te trotseren. Maar de grootste innovatiestap voor het team is het “smart” maken  van de Ecorunner.

Smart Car

Het team heeft twee jaar lang de meest aerodynamische voertuig ontwikkeld en de volgende innovatiestap om nog zuiniger te gaan rijden is door het voertuig “smart” te maken. Dit willen ze doen door meerdere sensoren in de Ecorunner VII te implementeren, waardoor de data real-time gemeten wordt en de strategie tijdens het rijden aangepast kan worden om de meest optimale race lijn te volgen. “Met behulpen van de verkregen data kunnen we real-time aanpassingen maken aan de strategie, om de bestuurder een bepaald rijgedrag te adviseren”, volgens Tom Laeven Chief Electronics.

Visie

De visie van het team is om de wereld aan te tonen, dat er meer nadruk gelegd moet worden op het reduceren van de CO2 uitstoot. Dit tonen ze aan door elk jaar een waterstof zuinige auto te ontwikkelen. “Electrisch rijden is de beste manier om de CO2 uitstoot te reduceren binnen de mobiele sector. Verder, zou waterstof een goed oplossing zijn om de energie fluctuaties bij duurzame bronnen op te lossen”, aldus Paul Hulsman Team Manager van het Eco-Runner Team Delft.

Shell Eco-marathon

Het team neemt elk jaar deel aan de Shell Eco-marathon waar ze zich kunnen bewijzen tegenover medestudenten vanuit heel Europa. De Shell Eco-marathon wordt elk jaar georganiseerd door Shell om studenten de mogelijkheid te geven om de meest zuinige auto te ontwikkelen. Deze events worden georganiseerd op meerdere continenten, de wedstrijd voor de teams binnen Europa zal plaatsvinden in London op 25-28 Mei. Elk jaar komen er 200 studenten teams samen om te strijden voor de meest efficiënte voertuig. Het doel is om zo min mogelijk brandstof te gebruiken op het parcours, in het geval van de Ecorunner is dat waterstof.