RidgeBlade windturbine wint GreenChallenge

Twee groene vervoersideeën pakken prijzen van 100.000 Euro mee

AMSTERDAM, 25 september 2009 – Een vrijwel onzichtbare windturbine voor op het dak heeft de Postcode Lottery Green Challenge 2009 gewonnen. Aan de wedstrijd is een prijs van 500.000 euro verbonden.

In het midden: Dean Gregory winnaar Green Challenge windturbine RidgeBlade“Hier had ik niet eens van durven dromen,” zei de Engelse ondernemer Dean Gregory nadat Niklas Zennström, oprichter van Skype en jurylid van de Challenge, zijn naam had bekendgemaakt. “Dit betekent dat we ons kunnen concentreren op het naar de markt brengen van ons product de RidgeBlade.” Gregory had zich namens het Engelse bedrijf The Power Collective ingeschreven. Hij hoorde pas twee dagen voor de deadline van het bestaan van de competitie.

De Nederlandse Postcode Loterij geeft elk jaar 500.000 euro aan de bedenker van de beste klimaatvriendelijke uitvinding.

Daarnaast zijn er voor 2009 eenmalig twee prijzen van 100.000 euro toegekend aan twee runners-up, die allebei diensten voor de vervoersindustrie bedachten. De online vervoersmarktplaats Shiply.com koppelt mensen die goederen willen vervoeren aan vrachtwagenchauffeurs die toch al de goede kant opgaan. De industrie kan daardoor een stuk efficiënter werken. De aerodynamische zijvleugel Ephicas Sidewing vermindert de weerstand die opleggers van vrachtwagens van de wind ondervinden en verlaagt zo de brandstofkosten.

“De RidgeBlade kan de uitstoot van CO2 drastisch verminderen,” zei Liesbeth van Tongeren, executive director van Greenpeace Nederland en het jurylid dat vrijdag bij de uitreiking van de prijzen het juryrapport voordroeg. “De turbine past bestaande technologie op een innovatieve manier toe en de lage productiekosten maken dit product betaalbaar en aantrekkelijk voor de consument.”

Lees een interview met Dean Gregory op duurzamegemeente.nl

of lees meer over de Micro-windturbine RidgeBlade

Van Tongeren zei verder dat Shiply.com, dat in het Verenigd Koninkrijk al operabel is, “een flexibel bedrijfsmodel succesvol heeft toegepast om het extreme gebrek aan efficiency binnen de vervoerssector te lijf te gaan.” De Ephicas SideWing zal volgens van Tongeren “de uitstoot van CO2 sterk verminderen in een sector waar dat altijd lastig is.”

De award ceremony van de Postcode Lottery Green Challenge 2009 vond op 25 september plaats tijdens het media- en technologie-evenement PICNIC in Amsterdam. Naast Van Tongeren en Zennström maakten ook Kees Vendrik (namens Groen Links lid van de Tweede Kamer), Jim Walker (COO van The Climate Group) en Bas Verhart (CEO van Media Republic) deel uit van de jury.

De jury vond de zes finalisten zonder uitzondering voortreffelijk. Buiten de prijzen vielen Mootral, een stof die aan veevoer wordt toegevoegd en de methaanuitstoot van koeien drastisch verlaagt; SimGas, een biogasinstallatie voor ontwikkelingslanden; en Open Road, een in de auto te gebruiken toestel dat uitstootverminderende applicaties ondersteunt.

De Postcode Loterij nodigt elk jaar creatieve en innovatieve mensen over de hele wereld uit om zich bij de strijd tegen de klimaatverandering aan te sluiten door zich in te schrijven voor de Green Challenge. De competitie is opengesteld voor iedereen die ideeën heeft voor gebruiksvriendelijke en uitstootverminderende producten of diensten.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.