Mobiele telefoon Nokia Eco Sensor Concept

Het groene concept van Nokia. Slechts een deel van het concept heeft te maken met een milieuvriendelijke telefoon, een ander deel van het verhaal gaat over een apart apparaat dat volgens Nokia bij het concept hoort, een sensor op zonne-energie die allerlei dingen in de omgeving (environment) kan meten.

Kort nog even: de losse sensor loopt op zonne-energie en is daarmee zelfvoorzienend. Dat is mooi. De uitkomsten van de metingen worden getoond op het beeldschermpje van de telefoon. Het gaat om een moderne hartslagmeter en er kunnen bepaalde giftige uitlaatgassen in de lucht mee gemeten worden. Dit verhoogt het milieubewustzijn aldus Nokia, klinkt me een beetje geforceerd, het lijkt me een totaal overbodig apparaat.

Gelukkig gaat veel aandacht van Nokia uit naar het volledig milieu-onbelastend maken van de telefoon. De telefoon moet klein worden, zodat om te beginnen weinig materiaal nodig is. Dit wil men bijvoorbeeld bereiken door ‘printed electronics’, geprinte of gedrukte electronica. Hierbij wordt stroom-geleidende inkt gedrukt op materiaal, hetgeen resulteert in heel kleine elektronische onderdelen.

Bij de produktie van met name de behuizing moet gebruik gemaakt worden van materialen die hergebruikt worden, of het moet hergbruikt kunnen worden als het de telefoon definitief afgedankt wordt. ( Nokia legt zichzelf dus niet de strikte cradle-to-cradle-eis op, hetgeen zou betekenen dat van een oud telefoontje ook weer een nieuwe gemaakt zou kunnen worden.)
Welke materialen heeft Nokia op het oog? ‘Bio-materials’, ‘bio-materialen’, zoals ‘polylactic acid (PLA) plastics’ waarbij de benodigde modificeerders plantaardig zijn of gebaseerd op andere biomassa (‘plant or other biomass-based modifiers’). Door gebruik van dit materiaal te maken is minder niet-herbruikbaar materiaal nodig en de produktie ervan kost relatief weinig energie.
Elastomeren gebaseerd op bio-materiaal worden ingezet waar een zacht-materiaal gewenst is.
De behuizing van de telefoon wordt voor de volle 100% gemaakt van eerder gebruikt staal.

Nokia wil dat de telefoon efficiënter is met energie dan de modellen uit 2007, zowel bij produktie als in gebruik, geen concrete mededelingen hierover. Als gezegd loopt de overbodige sensor op zon, de telefoon zelf niet. Het bovengenoemde printen van de elektronica kost relatief weinig energie en het beeldschermpje zou van heel nieuwe, energie-efficiënte technologie gebruik kunnen gaan maken.

Het zou gaan om een techniek die energie-efficiënter is dan LED of OLED: ‘electrowetting’. Het gaat om een proces waarbij aan mini-druppeltjes olie (olie!) een elektrische lading wordt meegegeven. Onder het beeldscherm-glas kunnen de druppeltjes samengeperst worden of juist niet, hetgeen het effect geeft van een pixel die aan of uit staat. Meer info nog niet beschikbaar.

Nokia rekent tot het concept ook de mogelijkheid van het ontwikkelen van talloze webservices rond de gegevens die de sensor kan gaan opleveren. Een goede webservice zal zich echter niet beperken tot data van 1 toevallige leverancier dus dit is niet een eigenschap van dit concept-toestel op zich. Een goede concrete webservice zou een eco-concept op zich zijn, maar van Nokia nog geen concrete voorbeelden.

Binnenkort, ‘eerste kwartaal 2008’, komt de eerste milieuvriendelijke telefoon van Nokia daadwerkelijk op de markt in Nederland en België, niet het Eco Concept, maar de 3110 Evolve.
Nokia 3110 Evolve
De buitenkant van de Evolve is voor meer dan de helft gemaakt van herbruikbaar materiaal. Het toestal wordt in een nieuw ontworpen kleine verpakking aangeboden, een verpakking die voor 60% van gerecycled materiaal gemaakt is. En bij het telefoontje wordt een nieuwe energie-efficiënte oplader geleverd.
De Eco Concept-telefoon komt daar niet heel ver bovenuit. Vooral op gebied van energie-voorziening van de telefoon zelf moet Nokia nog wens en strategie formuleren.
Nokia moet brede concepten achterwege laten en zich concentreren op milieuvriendelijk produceren van goede, praktische en ook in gebruik milieuvriendelijke telefoons. Om daar op uit te komen moeten de concepten zich ook daarop concentreren.

Info van Nokia zelf op de pagina Nokia Eco Sensor Concept.

Share Button