Wibble = ecodesign: leuke vorm, duurzaam materiaal (highlight 100% Design-beurs)

Wibble ecodesign

De Wibble van Sensid is er vanwege het materiaal. Dat materiaal is nieuw en de Wibble is ontworpen om het materiaal te showcasen. Maar de Wibble is ook gewoon een hardstikke leuk, goed, mooi zitmeubeltje, op zich. Ecodesign dus: leuke vorm, duurzaam materiaal.

Het materiaal is een nieuwe kunststofcomposiet die sterk is, lichtgewicht én duurzaam. Sterk en lichtgewicht zijn op zich ook al duurzame eigenschappen. Maar dit nieuwe materiaal wordt daarnaast dus ook nog duurzaam genoemd. En dat is omdat het opgebouwd wordt uit laagjes, en die zijn aan het eind van de levensduur van het product, weer uit elkaar te halen (delamineren) en opnieuw hoogwaardig in te zetten voor nieuwe toepassingen.
De mogelijkheid tot upcycling dus, en ‘cradle to cradle inspired’.

[youtube Xy2VEL4tz68]

Los van het materiaal is de Wibble gewoon een prima zitmeubel geworden. De dunne lijn is inderdaad sterk genoeg om een groot mens te dragen. Ik heb er ook op gezeten, zit prima, lekker bewegen op de Wibble. (De makers keken op de beurs nog wel even mee als er wat forsere personen op de prototypes gingen zitten, maar dat bleek niet nodig, de Wibble draagt iedereen.) De uitvoering met stalen heen-en-weer-rol-kogel is grappig, zie filmpje.

Ontwerpers en interieurarchitecten kunnen de Wibble naar eigen smaak customizen door kleuren en prints van het toegepaste materiaal te variëren. Het materiaal van de toplaag kan zelfs worden bedrukt in elk gewenst patroon.
Ook nog duurzaam: Ben je er op uitgekeken, past niet meer in je interieur? Dan is het niet al te moeilijk om er nieuwe kleurlagen op te zetten. Of een ander zittinkje. Hardstikke goed om zo’n goed materiaal te promoten met zo’n leuk en goed ontwerp.

Over het materiaal: Het materiaal waarvan de Wibble is gemaakt bestaat uit een volkern kunststof dragermateriaal, dat is afgewerkt met een HPL-laag. Deze twee lagen kunnen door een speciaal procédé weer van elkaar worden gescheiden zodat twee afzonderlijk te recyclen componenten ontstaan.
De makers zien meer interieur-toepassingen voor het materiaal. Meer info bij Sensid.

Gezien op de 100% design beurs, Van Nelle fabriek, Rotterdam

Share Button