Lager energieverlies door nieuwe lager

 

Deze nieuwe kogellagers van het Zweedse bedrijf SFK zorgen voor minder energieverlies bij overbrenging van energie van het ene naar het andere machine-onderdeel. Het bedrijf stelt dat bijvoorbeeld windmolens tenminste 30% efficiënter kunnen worden. Wat dat precies inhoud is niet meteen duidelijk en moet nog even blijken. Heeft even wat eco-focus gekost van het bedrijf, maar levert nu dus een hele ‘familie’ aan lagers op die talloze andere clubs kunnen inzetten in hun eigen techniek.

SFK heeft zich ten eerste gericht op de meest voorkomende lagers waardoor brede inzet (en grote afzet uiteraard) mogelijk wordt, de ontwerpen voldoen aan allerlei standaarden. Het LIFE-environment-programma van de Europese Gemeenschap ondersteunt het project om te komen tot implementatie van de nieuwe techniek.

Om een idee te krijgen van energie-besparing die haalbaar zou zijn: als van alle windturbines die begin 2007 op de wereld stonden, de vitale lagers werden vervangen door de nieuwe van SFK dan zouden die 770 miljoen kWh meer energie produceren, hetgeen gelijk staat aan de energie-consumptie in 1 maand van 1 miljoen Zweden.

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.