Mega Windwheel in Rotterdam – gebouw levert windenergie

click to enlarge! Windwheel Rotterdam windenergie

Een Dutch Windwheel van 174 meter hoog dat een showcase moet worden hoe je een groot gebouw kunt opleveren dat energie levert in plaats van kost.

De wielvorm is openlijk geïnspireerd op het London Eye, en ook het ding in Rotterdam wordt een soort uitkijk-reuzenrad met cabines. Die gaan in een half uur rond, komen ongeveer even hoog als de top van de Euromast (185 meter) en bieden een blik op de Rotterdamse haven tot aan hoek van Holland, naar de Kop van Zuid met hotel New York tot aan de windmolens van Kinderdijk en over het nieuwe centrum van Rotterdam tot aan Delft.DutchWindwheel-duurzaam2

windwiel levert windenergie

De mega-windmolen bestaat uit twee ringen. De binneste ring is die met de 40 cabines. De buitenste ring is een innovatieve windmolen. Deze ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. In het raamwerk worden elektrisch geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Een techniek die door de TU Delft wordt ontwikkeld en die in theorie kan concurreren met traditionele windmolens.’We willen met dit project een nieuwe vorm van energievoorziening op de kaart zetten’, zei Lennart Graaff van Windwheel Corporation bij de presentatie. ‘Het is een windmolen zonder bewegende onderdelen.’

Zoals je ziet worden ook andere duurzame (energie)toepassingen in het gebouw verwerkt, zonne-energie, biogasvergisting, duurzame waterhuishouding, zonne-energie wordt ook geintegreerd.

In deze ring hebben de initiatiefnemers ook een exclusief hotel en daarop een panoramahotel voorzien en ook nog diverse appartementen.

Panoramadeck

De initiatiefnemers hebben naar eigen zeggen ook in Las Vegas, Macao, Shanghai, New York en San Francisco belangstelling voor het windwielgebouw hebben weten te trekken.

Windwheel Rotterdam Sustainability

Het concept kan uiteraard meerdere keren herhaald worden, de locatie die het eerst de bouwsom bij elkaar heeft, voorzichtige schatting 300 miljoen, krijgt de primeur. De organisatoren spreken met NBTC Holland Marketing, het Ministerie van Economische Zaken, gemeente Rotterdam, een architectenbureau en projectontwikkelaars en energiebedrijven over samenwerking.

Rotterdam Windwheel Attraction

Alle info: Dutch Windwheel – duurzaam

Share Button