Wind-dam tussen bergen wint windenergie

Wind dam windenergie

Het concept is simpel: een enorm zeil gespannen tussen de bergen in een tochtig dal. Het zeil heeft de vorm van een kom en geleid de wind naar het midden, waar een gat zit en daarachter een turbine. Chetwoods architecten bedachten deze constructie voor plaatsing boven en, met de voet waarop de turbine rust, in het meer van Ladoga in het noord-westen van Rusland.
Kosten zouden ongeveer 3,5 miljoen euro bedragen.

De vorm van het zeil is functioneel maar ook is getracht esthetische kwaliteit mee te geven. Project architect Laurie Chetwood erkent dat de constructie een inbreuk is op het nog ongerepte landschap. Hij hoopt daarom dat het geheel een enigszins natuurlijke vorm heeft, een vogel die met zijn bek boven het water aan komt zeilen.

Volgens Chetwood is de constructie effectiever dan windmolens: Eenmaal in het zeil kan de wind niet meer ontsnappen, terwijl windmolens met hun propellers maar een klein deel van de wind vangen.

De Ladoga-wind-dam zou, als de bouwvergunning verleend wordt, 25 meter hoog zijn en 75 meter breedte overspannen. Een voorstel voor een tweede wind-dam verderop in hetzelfde dal is in voorbereiding.

Bron: BDonline

Share Button