Zoetwater zoutwater energie

Nieuwe energiebron voor landen aan de zee: het Noorse bedrijf Statkraft start met de exploitatie van de eerste osmotische energie-centrale. Het werkt op basis van spanningsverschil tussen zoet en zout water: De centrale ligt aan de zee, bij de monding van een rivier. Er stroomt water uit de rivier naar binnen, en er wordt water uit de zee binnengepompt. Het zoete water wordt bij het zoute water samengebracht. Zout en zoet water stromen door een cel, gescheiden door een speciaal membraan (ionomeer) dat positieve of juist negatieve ionen doorlaat vanuit het zeewater naar het zoete water. Dit proces, dat omgekeerde elektrodialyse genoemd wordt, veroorzaakt een spanningsverschil van 80 millivolt over het scheidend membraan. Door meerdere cellen achter elkaar te zetten verhoogt men de spanning tot een praktische waarde.

Door de juiste maatregelen te nemen hoeft het wegstromende water geen invloed te hebben op de omringende biotopen. De centrale zelf kan onder de grond gebouwd worden. Ten opzichte van andere nieuwe energiebronnen, zoals windenergie, neemt de ‘osmotic power plant’ weinig ruimte in. Bij veel riviermondingen is al veel menselijke activiteit waardoor de extra milieu-impact laag kan zijn.

Het bedrijf verwacht dat deze vorm van energie voor een land als Noorwegen in 10% van de energiebehoefte kan gaan voorzien. Bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam kan meteen een dergelijke installatie worden gebouwd. Betrokken overheden en bedrijven: doen.

Meer info: Statkraft

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.