Cafénergie

Korneel Rabaey alternatieve energie uit afvalwater van brouwerijen
Eerder dit jaar kreeg het Advanced Wastewater Management Centre van Dr. Korneel Rabaey van de University of Queensland in Australië een fonds voor verder onderzoek naar het opwekken van energie uit afvalwater van brouwerijen.
Het onderzoek wordt verricht in samenwerking met de Universiteit van Gent: het Laboratory for Microbial Ecology and Technology van Prof. Willy Verstraete.

Het onderzoek ontstond eigenlijk op het moment dat men op zoek ging naar manieren om het afvalwater op juiste manier te zuiveren. Gezien de bruikbare stoffen die het afvalwater bevatte ontstond het idee om dit water in te zetten voor energieopwekking. Een soort cradle to cradle / afval = voedsel idee dus. Postdoctoraal onderzoeker dr Korneel Rabaey legde uit een micro-batterij te ontwikklen die continu gevoed wordt door de organismen in het afvalwater van brouwerijen.

De avond café wordt nu nog produktiever: het Japanse bedrijf alternatieve energie: nopopo-batterijAqua Power System ontwikkelde de NoPoPo batterij. Een stopcontact of USB-poort is niet nodig om deze batterijen op te laden, water of urine volstaan.
Op dit moment alleen nog verkrijgbaar in Japan. De rechniek is gebaseerd op een chemisch procesje dat in gang wordt gezet door toevoeging van vocht. Nu gaat het nog om de kleine AA- en AAA-batterijtjes, uiteraard wordt gewerkt aan grotere.

Via: Reghardware.

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.