Earthrace ecoboot: snel

Na vorige bericht over de vrachtboot met kite-zeil nog een boot. Earthrace is een ecoboot die bedoeld is om de prestaties van bio-brandstof te tonen, in dit geval van canola en soja. Bedoeling is het snelheidsrecord volledig op biobrandstof om de wereld varen te verbeteren.
Er is afgelopen jaar veel te doen geweest over bio-brandstoffen. Duidelijk is dat er een nieuwe generatie moet komen om ongewenste negatieve effecten uit te bannen en er is certificering nodig die duidelijk maakt in hoeverre biobrandstof ook daadwerkelijk bijdraagt aan een beter milieu.

De stoere boot, of schip, of hoe heet dit, een soort katamaran? belast het milieu minimaal: er is gebruik gemaakt van niet-giftige verven, de vloeren zijn van een hennep-materiaal, er wordt gebruik gemaakt van bio-afbreekbare smeermiddelen, en het zogenaamde bilgewater, het gebruikte / vervuilde water, wordt door een filter gepompt dat petroleumresten opvangt, en gaat pas daarna de zee in.

Uitgebreid in de media geweest, waaronder op CNN, dus bijdrage aan milieu-bewustzijn is ook al geleverd.
Kapitein Peter Bethune wil in 65 dagen om de wereld zeilen, een snelheidsrecord. Heeft hij eerder ook al geprobeerd begin 2007 maar is toen niet gelukt door onwillige zwaarbewapende piraten en 12 meter hoge golven onderweg.
Opmerkelijk dat de media aan die eerste poging nog nauwelijks aandacht gaven.

Er gaat zeker veel veranderen in de scheepvaart. Het genoemde kite-zeil zal dit jaar gebruikt gaan worden en zal brandstof besparen. Brandstof blijft nodig maar dat kan een alternatieve schonere brandstof zijn dan nu in gebruik is.
Zie ook nog even het bericht over de Berezina van Ewald Vonk en Monique van Alphen. Zelfde idee, eerder gestart, iets andere vorm.

De motoren van de Earthrace-ecoboot produceren bij topsnelheid 85 decibel geluid, dat is oorverdovend en niet zo mooi, daar moet nog aan gewerkt worden.

Meer foto’s bijvoorbeeld in The Guardian / Guardian Unlimited Environment

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.