Batmobile meets Citroën DS in World Solar Challenge zonne-energie-race

De World Solar Challenge begint weer in Australië. Inmiddels al voor de dertigste keer gaan allerlei zonnepanelen op wielen om het snelst proberen het parcours af te leggen. Er zijn 3 race-klassen: de challenger class, de cruiser class en de adventure class. De eerste gaat om seconden, de tweede gaat om het maken van een echt bruikbare auto, en de avontuur-klasse is een allegaartje, daar gaat het gewoon om het meedoen. Welke klasse moet je in de gaten houden?

Batmobile meets Citroen DS in World Solar Challenge zonne-energie-race

Nederlandse universiteitsteams doen het goed in de challenger-class, die race om de seconden. Maar na 30 jaar is het spektakel van die race ongeveer vergelijkbaar met een wereldkampioenschap schaatsen, telkens een paar seconden sneller en Nederland wint meestal. Nee, de verbeelding, de visie, zit hem nu in de Cruiser race. Daar wordt, met techniek als basis, gekeken naar wat we er dan mee gaan kunnen. Dan wordt het leuk en het beste voorbeeld is de zonnewagen uit Bochum. En zij dan weer vooral dankzij een design van een creatieve design-student van de Folkwang Universät der Künste. Het design van de Bochumse ‘blue.cruiser’ zoals het ding genoemd is, is een soort kruising tussen Batman’s batmobile en een statige Citroën DS-snoek.

blue.cruiser zonne-energie world solar challenge

Blue.cruiser: aanraken

Puur op basis van het design gaat deze blue-cruiser dit jaar de show stelen. Dat hebben ze dus goed gezien: Voor een overtuigend duurzaam-verhaal heb je techniek nodig maar ook een design dat iets doet. Sommigen raken opgewonden van mooie techniek, anderen van mooie vormen. Een goede auto, en dus ook een overtuigende duurzame auto op zonne-energie, biedt allebei. De blue.cruiser is een mooi voorbeeld: werkt dankzij zonne-energie en alle andere ingebouwde techniek én is een ding dat je wil zien en wil aanraken en hebben en wel eens in wil rijden. Voor makers, sponsors, andere stakeholders om mee te nemen in je overtuigende duurzame verhaal: naast techniek ook tot de verbeelding spekende visie en creativiteit in de duurzaam-mix!

De blue.cruiser ziet er cool uit, andere zonne-energie-auto’s zijn zelfs al verder en kunnen bijna de weg op. Binnenkort meer daarover, nu eerst even kijken naar de blue.cruiser:

 

Links / meer info:

SolarCar Project of the Bochum University of Applied Sciences

Folkwang Universät der Künste

World Solar Challenge

De Nederlandse teams:

Delft (Nuon)

Solar team eindhoven

Solar team Twente

Share Button