Auto in file rechtop oplossing fileprobleem Volkswagen in jaar 2057

In het kader van de Robocar Design Challenge presenteerde Volkswagen op de Los Angeles Autoshow een visie op 2057. Uitgangspunt is: de steden zijn overvol en de uitstoot van de vele voertuigen moet nihil zijn om binnensteden leefbaar te houden. De duurzame oplossing van Volkswagen: een auto bekleed met flinterdunne zonnepanelen die in de file rechtop rijdt, op de voorwielen.

 

Voor hij of zij in de file belandt, rijdt de forens met een snelheid van 400 kilometer per uur over de snelweg naar de stad. Bij de stad aangekomen schuiven de staartvinnen naar binnen, heft de achterkant van de auto omhoog en wordt verticaal verder gereden. Rechtop neemt de auto nog maar een vijfde in van het oppervlak van de auto in liggende stand.

Minder ruimte door rechtop rijden, minder uitstoot door gebruik van zonne-energie in plaats van fossiele brandstof. file oplossen: auto rechtop
Autofabrikanten zullen niet komen met oplossingen die verkeer voorkomen, uiteraard het meest logisch als je drukte wilt tegengaan. Tele- en thuiswerken zijn slimme oplossingen, evenals gedeeld vervoer. Het gaat bij het laatste niet om car-poolen zoals we dat nu kennen. Dat zal, hoe sympathiek ook, marginaal blijven. Wel gaat het om gedeeld vervoer dat bij ons heet ‘openaar vervoer’.

Gedeeld vervoer dat mentaal en physiek aantrekkelijker zal worden dan het huidiege ‘openbaar vervoer’: meer privé / individueel indien gewenst (en in die zin dan minder openbaar), comfortabeler, nog sneller enzovoort. Maar op gebied van gedeeld vervoer kunnen ook autofabrikanten een bijdrage leveren: Eerder op Ecocool al een bericht over een visie van Honda op het jaar 2050: forensen klikken hun auto’s aan elkaar en rijden als 1 efficiënt voertuig richting werkstad. In de buurt van de bestemming klikken ze weer los van elkaar en vinden als kleine wendbare autootjes ieder hun weg.

 

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.