Goed nieuws: space-age driewieler rijdt 1 op 30.

 

De ‘car of the century’ kopten Amerikaanse kranten in 1975 bij de aankondiging van de Dale. De nieuwe ‘space-age-car’ was een driewiel-model van onverwoestbaar kunstof en superzuinig in gebruik: 70 miles per gallon, dat is ongeveer 1 op 30 in liters.
Dale, image van 3wheelers.com
Dat was heel goed nieuws in 1975. Maar als snel bleek er bleek fraude in het spel te zijn, het concept was niet meer dan een lege huls, er werd gerommeld met financiƫle injecties van overheidsinstanties en uiteindelijk werden er slechts 3 exemplaren van de Dale gemaakt.

Over naar het goede nieuws van vandaag:
1. In 2007 gaan de meeste concept-auto’s nog maar gedeeltelijk uit van bezine als brandstof, de meeste producenten richten hun inzet op hybride modellen. Langzaamaan zal de komende jaren fossiele brandstof verdwijnen als brandstof voor auto’s waardoor ze aanzienlijk minder milieubelastend zullen zijn.
2. Loremo lichtgewicht concept
Loremo
houdt het nog wel even bij fossiele brandstof en wil de huidige motoren vooral omhullen door een lichtgewicht auto. Dat is dus wel enigszins vergelijkbaar met de Dale. Het goede nieuws is dat 1 op 30 niet meer genoeg is om het nieuws nog te halen. Loremo beoogt een verbruik van ‘2 op 100’ zoals ze zelf eufemistisch stellen, dat is dus 1 op 50.
3. Er is jarenlang veel te weinig aan milieu gedaan. Velen hebben zich ten koste van ons milieu verrijkt. Zonder aandacht voor de gevolgen voor de natuur zijn jarenlang enorme verwoestingen aangebracht, maar de laatse jaren lijkt het tij te keren.
Eco is hot, of cool, het klimaat is in en producenten spannen zich oprecht in om impact van hun nieuwe produkten op het milieu zo laag mogelijk te houden.
De zuinigste auto die op dit moment ook echt te koop is, volgens de Top 10 van Hier (Natuur en Milieu), rijdt ongeveer 1 op 23, dat komt al enigszins in de buurt van de Dale uit 1975.

De goed-nieuws-bijdrage vandaag in het kader van de Goednieuwsdag, een initiatief van Zinfo.

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.