Toyota 1/X concept opvolger Prius

Toyota 1x elektrisch

De 1/X (bedoeld wordt 1 /10 , ofwel 1 tiende) wordt door Toyota zelf beschouwd als een nieuwe standaard voor milieuvriendelijkere auto’s en in die zin in concept de opvolger van het icoon van  milieuvriendelijk autorijden: de hybride Prius. Toyota bestempeld de concept-auto als ‘environmentally considerate’.

De belangrijkste eigenschap waaraan voor dit concept gewerkt is, is het gewicht, dat de auto ook zijn naam heeft opgeleverd: hij weegt maar 1 tiende van vergelijkbare auto’s in zijn klasse, uitgaande van dit moment uiteraard. Hierdoor wordt uiteraard bij gebruik meteen al veel minder energie verbruikt, minder gewicht staat in het algemeen gelijk aan milieuvriendelijker. Tegelijk met de eis van minder gewicht was de opdracht een normale goed ogende auto te maken en een binnenruimte die even groot blijft als die van de Prius.

Het lichtere gewicht is mogelijk door de inzet van carbon fiber reinforced plastic (CFRP) (is er een standaard-term hiervoor in het Nederlands?) in de constructie. Het materiaal is zo sterk dat op veel plaatsen in het frame met minder materiaal volstaan kan worden zonder aan de vijligheid te tornen.

De energie-efficiëntie van de auto zal twee maal zo hoog liggen als die van de Prius, nog niet helemaal duidelijk wat hiermee precies bedoeld wordt.
De hybride aandrijvings-technieken allemaal uiteraard verder ontwikkeld, waardoor weer minder uitstoot veroorzakend en langer rijdend op 1 oplaadbeurt.

Via Ecogeek

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.