Heet weekend: cool kraanwater

In London hebben gerenommeerde Michelin-ster-chefkoks een kraanwater-proeverij gehouden. Voor de gelegenheid werden diverse kraanwaters aangevoerd vanuit verschillende plaatsen in de UK. De proeverei, waarbij het ene water nog hoger werd geprezen dan het andere, was georganiseerd om kraanwater nog maar weer eens te promoten. En vooral om de slechtheid van water in plastic flesjes nog eens te benadrukken.

Overbodig misschien, maar wel leuk. Het is prettig om iets in je handen te hebben en de flesjes zijn mooi vormgegeven en zien er kek uit en ze hebben een merk, waarmee je je een heel klein beetje kunt profileren en dat is ook weer een heel klein beetje leuk. En helemaal overbodig zijn de flesjes niet. Om water te vervoeren heb je iets van een houder nodig, bijvoorbeeld zo’n flesje.

De bedoeling van de Londense chefkoks-actie is, dat je voortaan in een restaurant expliciet vraagt om kraanwater. Dat is makkelijk te doen, dus voortaan doen. En waterflesjes gewoon refillen met kraanwater. Je kunt er speciaal een flesje voor kopen van We want tap!, maar met elk ander merk kan het ook natuurlijk.

Waarom bronwater slecht is: Voor de produktie van bronwater is meer energie nodig dan voor kraanwater, de opwekking van die energie is grotendeels nog vervuilend. Voor het produceren van de miljoenen plastic flesjes en flessen en plastic doppen is ook heel veel energie nodig en bovendien wordt slechts een deel (denk aan maximaal een derde) van de flessen gerecycled. De rest wordt verbrand hetgeen giftig afval oplevert. Voor het transport van de flesjes over duizenden en duizenden kilometers is dan ook weer veel vervuilende energie nodig.

Bronwater is ook vaak geen bronwater, en is ook zeker niet per definitie gezonder dan kraanwater. Het wordt over het algemeen minder goed gecontroleerd dan kraanwater.

Wat producenten moeten doen: Eerste post op ECOCOOL.nl ging ooit over een innovatieve plasticfles. Dunner, minder plastic nodig, minder zwaar ook, dus minder energie nodig voor transport: de NoBottle.
Nog beter: in plaats van minder slecht materiaal alleen maar goed materiaal (cradle to cradle). En duurzame energie gebruiken.

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.