Flat met tuin: agro-wonen – stadslandbouw

stadslandbouw-flat

De 2e internationale “Living steel-prijsvraag voor duurzame woningbouw is gewonnen door … het project agro-wonen van de Knafo Klimor-architecten uit Israël! Althans voor de China-opdracht, daarnaast was er een Brazilië en een Groot-Brittanië-opdracht. Hier even over het agro-wonen project. China moet komende jaren heel veel mensen onderdak bieden in steden. De architecten willen tegelijk weinig ruimte per bewoner gebruiken en de meestal van het platteland afkomstige nieuwe stadsbewoners een gemeenschapsgevoel geven.

Vandaar een flatgebouw met ingebouwde verticale kassen en ook op het dak een tuin. Hoogbouw neemt weinig ruimt in beslag en in de gemeenschappelijke tuintjes komt men elkaar tegen. Paar ecologisch-vriendelijke-aspecten: het staal (en andere gebruikte materialen) is recyclebaar aan het eind van de levenscyclus van het gebouw (staalindustrie is opdrachtgever van de prijs en wil dit vooral duidelijk maken); veel regenwater-opvang en gebruik; gedeeltelijk zonnepanelen-dak; natuurlijke ventilatie door een licht-luchtkoker middenin het gebouw, ook afsluitbaar in de winter; efficient warmte/kou-beheer; prefab; door groente thuis te verbouwen hoeft minder vervoerd te worden. Veel kleine dingen, architecten hopen op grootschalige toepassing van dit nieuwe eco-woon-concept.

Bij de shortlist ook Nederlandse inzendingen: ‘hangende tuinen’ van  Atenastudio en cityfoerster (Duitsland / Rotterdam), nog meer info hier en van  Mei Architecten en Stedenbouwers het ‘Smart block’-ontwerp. Eerder bericht over deze ontwerp-competitie: Gebouw maakt gebruik van lokaal klimaat.

 

Share Button