Duurzaam bouwen in Dubai

In Dubai wordt veel gebouwd, een verschrikkelijke aanslag op het landschap, het milieu en, in veel gevallen, de goede smaak. Het Office for Metropolitan Architecture (OMA, hoofdkantoor Rotterdam, ooit gestart door Rem Koolhaas, nu is hij 1 van zes partners) ontwerpt een stad voor 1,5 miljoen inwoners in Dubai, in goed Dubais: Waterfront City.

Duurzaamheid is volgens OMA ‘een essentieel onderdeel’ van het ontwerp. Dit zijn de argumenten die OMA aanbrengt voor onderbouwing van deze stelling: “Het centraal gelegen eiland van 7 km2 heeft een straatpatroon van 5 bij 5 straten, zodat alle voorzieningen op loopafstand liggen. De hoge gebouwen zijn aan de zuidkant van het centrum gepland om maximaal van hun schaduw te profiteren, en er wordt efficiënt gebruik gemaakt van de relatief koele kustwind. Tevens zijn arcades en bomenrijen in het plan opgenomen om voetgangers tegen de woestijnzon te beschermen. Het centrum en de omliggende stadsdistricten krijgen een geavanceerd openbaar vervoerssysteem en worden via de nieuwe ondergrondse metrolijn verbonden met Dubai en Al Maktoum International Airport, de in aanbouw zijnde nieuwe luchthaven.”

Nakheel - Palm Deira, rainbowing (Copyright Nakheel)
(Foto van projectontwikkelaar Nakheel, aan het werk aan het Palm Deira project – Copyright Nakheel) Ik lees de argumenten stuk voor stuk en probeer me voor te stellen in hoeverre de maatregelen opwegen tegen GEEN stad voor 1,5 miljoen mensen bouwen. Het lijkt me mager. Er zijn enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen en andere aantastingen van het milieu nodig voor de bouw van een project als dit, en ondanks de symaptieke schaduwreepjes zal er nog ongelooflijk veel energie opgeslorpt worden door de 100.000-en airconditioning installaties en ventilators etc. Op zijn minst zou alle gebruikte materiaal duurzaam of cradle to cradle moeten zijn. En de na ingebruikname benodigde energie zou vervolgens door de stad autonoom duurzaam moeten worden opgewekt. Dan ben je duurzaam bezig als architectenbureau!
Wat OMA nu doet lijkt me schuiven met blokjes om de scherpste kantjes er af te halen en samen met deze en toekomstige opdrachtgevers het woord duurzaamheid te kunnen noemen. Het is maar een deel van duurzaam bouwen.

Het zijn sympatieke gestes, maar nog steeds gaat de wereld er aan ten onder. Ik denk dat OMA, nog meer dan ze ongetwijfeld al doen, hun opdrachtgevers moeten opvoeden, uitdagen, onder druk zetten om voor echte duurzaamheid te gaan. En als dat niet lukt desnoods omzet laten lopen, omdat mijn kinderen anders ziek worden. Ik ben benieuwd naar het duurzaamheidsgehalte van de gebouwen waar OMA in Nederland en op dit moment aan werkt (geen lopende projecten in België), zoals verdere ontwikkeling van het stadscentrum van Almere, een multifunctionele toren in Den Haag, een uitbreiding van de Beurstraverse in Rotterdam en ‘De Rotterdam’-toren op de Kop van Zuid.

Enige tijd geleden ook al eens bericht over een ‘duurzaam’ bouwproject van OMA: Rem Koolhaas’ OMA bouwt duurzame wolkenkrabber in MexicoStad.NAGEKOMEN: Kwam dit bericht tegen over nieuwbouw in R’dam door Koolhaas cs. De opdrachtgevers verhogen de ambitie. [Inmiddels gerealiseerd.]

Share Button