Koele buurtpleinen

In Spanje is het warmer dan hier, daarom wordt traditioneel meer ’s avonds en buiten geleefd en daar is de buitenruimte op afgestemd. In historische centra is dat een lang proces geweest, in nieuwbouwwijken moet dat direkt ontworpen en op korte termijn gerealiseerd worden. Ontwerpers Urban Ecosystems ontwierpen voor drie pleinen in nieuwbouwbuitenwijk Vallecas een enorme op poten geplaatste kokerconstructie.
In de constructie werden planten geplaatst, en erbovenop zonnepanelen. Om de pleinen heen werd een haag van boompjes aangelegd.
Bedoeling was in de ongemakkelijke nieuwbouwwijk snel sociale verzamelpunten te realiseren. De kokers stonden in het begin van de aanleg van de wijk als grote bakens in een open omgeving. Inmiddels beginnen de bomenhagen om de pleinen heen op te schieten en wordt juist een intieme sfeer bereikt.

Op de pleinen kunnen voorstellingen en uitvoeringen, optredens etcetera gegeven worden. Als er elektriciteit nodig is, voor verlichting bijvoorbeeld, wordt die geleverd door de zonnepanelen, overtollig geproduceerde energie wordt geleverd aan het stroomnet.

Het groen in en om de kokerconstructies zorgt voor koele schaduw en door de enorme omvang zelfs voor een natuurlijke koeling van de omgeving met enkele graden.
Het groen is ook groen, een eco-waarde op zich in een stedelijke omgeving.
De constructies zijn gemakkelijk af te breken, de gebruikte materialen in dat geval opnieuw te gebruiken.

Share Button