Boothuis-flatgebouw met zonnecelgevels en groene daken

In Portland (Oregon, NoordWest-kust van de VS) is dit gebouwcomplex gepland aan de rivier de Willamette. De hoge glazen toren is 22 verdiepingen hoog en bevat een lift-installatie die krachtig genoeg is om de boten omhoog te tillen en op iedere beschikbaare plaats in het gebouw te parkeren.

Wanneer een boot in het water gewenst wordt, haalt de lift hem naar beneden en plaats hem op een glijbaan richting rivier, waarna het vaartuig te water glijdt.

Door in de hoogte te bouwen is 10 keer minder grond nodig dan wanneer de bootjes gelijkvoers gestald zouden worden, in de betreffende omgeving is dit een oplossing voor het ruimteprobleem. Of dit op zich vanuit ecologisch oogpunt gunstig is, wordt uit de bronnen niet duidelijk. In een stedelijke omgeving is hoogbouw geen punt, erbuiten zou het jammer zijn vanwege de horizonvervuiling. Maar misschien is horizonvervuiling meer een esthetische dan een ecologische kwestie.

Milieuvriendelijk bedoelt zijn zeker de in de gevels van het gebouw geïntegreerde zonnepanelen die voor de benodigde energie moeten zorgen.
Hoewel in het Noord-Westen van de VS de zon niet heel uitbundig schijnt, verwacht de opdrachtgever toch meer energie op te wekken dan het gebouw en de installatie nodig hebben. De overtollige energie zal verkocht worden aan een lokale energieleverancier.
David Sonderstrom, green building council, horizonvervuiling, LEED, milieuvriendelijk bouwen, zonnecelgevel
Het complex krijgt ‘groene’ daken die regenwater zullen opvangen voor eigen onderhoud.

De ontwerpers van het gebouw -architect is David Soderstrom, hopen dat het ontwerp door de Amerikaanse Green Building Council een zogenaamd Platina LEED certificaat toebedeeld krijgt.

Bron: Metaefficent

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.