Monument op getijdenenergie

 

Aluna is een ontwerp van ene Laura Williams. Het is een maanklok / lichtsculptuur, die de stand van de maan aangeeft (eerste kwartier etcetera). De maanklok loopt op de kinetische energie die gegenereerd wordt door… de maan. De klok loopt namelijk op getijdenenergie van de rivier de Thames.

Inmiddels staat er een flinke organisatie klaar en is er commitment van bestuurders. De bedoeling is dat het monument staat als in 2012 de Olympische Spelen in Londen plaatsvinden.

De monumentale constructie, de grootste ring is 40 meter in doorsnee, combineert vooruitstrevend ontwerpen en innovatieve duurzame technieken.
LED-lampjes op de ringen maken visueel wat de actuele stand is van de maan en het getij. De benodigde energie komt van de generatoren in de rivier, die aangedreven worden door het getij. Hoewel het ontwerp vooral een meer spirituele achtergrond heeft, mens verbonden met aarde en heelal, is één van de doelstellingen ook om de nieuwste techniek op gebied van getijden-energie te tonen en te laten zien dat getijden-energie een betrouwbare, te berekenbare, energiebron is.

De intensiteit van de LED-verlichting zal toenemen naarmate de maan groter wordt en daarna, net als de maan, ook weer afnemen.
Dit zorgt er voor dat er geen lichtvervuiling zal ontstaan – het donker blijft donker – maar bovendien betekent het dat op sommige momenten de generatoren meer energie produceren dan benodigd is.
Deze energie wordt opgeslagen en wordt ingezet voor omliggende activiteiten zoals een mogelijk bezoekerscentrum.

Alle info over dit mooie concept en de de vorderingen op weg naar realisatie op de eigen site van Aluna.

Plaatjes via Treehugger en Newconsumer

Share Button

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.