Ecopolis: Hong Kong havenfront groen

Ecopolis, Hong Kong, Vincent Callebaut

Hong Kong heeft economische problemen: de waarde van het vastgoed daalt, arbeid wordt duurder. De oorzaak van beide economische problemen: luchtvervuiling. De lucht in de stad is zo ongezond dat meer en meer bedrijven en werknemers wegtrekken naar elders. Architect Vincent Callebaut creëerde samen met Arnaud Martinez en Maguy Delrieu het concept Ecopolis voor Hong Kong. Aan het huidige havenfornt legt hij een aaneengesloten groen gebied, bestaande uit verschillende lagen met dakterrassen er bovenop en hier en op verschillende plaatsen verrijzen nog techno-organische boom-torens.

Het aaneengesloten groene dak kan volledig ingenomen worden door de natuur en krijgt aansluiting met bestaand groen er omheen en het aangrenzende water. Er komt woonruimte beschikbaar waardoor velen dichterbij de stad kunnen werken en er minder (gemotoriseerd) woon-werk-verkeer nodig zal zijn. De enorme, met serieuze vegetatie begroeide torens, werken luchtzuiverend. Diverse installaties gaan meer energie produceren dan het zelfvoorzienende gebied nodig zal hebben.
Bekijk veel meer en lees op de eigen site van Vincent Callebaut Architectures.

Callebaut ziet het Ecopolis concept ook als een esthetische verbetering. Dat is een interessant punt Er lijkt inderdaad een verschuiving te zijn in het gewenste stadsbeeld. De ‘klassieke’ beton-en-glas-skyline wordt opgelapt met groene uitstulpingen om het harde en rechte in positieve zin te verzachten en te ronden. Zie ook de reclame van energiebedrijf Eneco met groen-wordend Rotterdam bijvoorbeeld,
en de berichten hier te ECOCOOL eerder deze week.

Callebaut heeft al meer van dit soort gebouwen-met-groen getekend, bijvoorbeeld een groene wolkenkrabber met aanhangende tuinen voor La Defense (Parijs), maar hetzelfde concept kan wat hem betreft op veel meer plaatsen gerealiseerd worden.
Die mooie plaatjes dus invullen met eco-technische innovaties en eco-okee-materialen en echt gaan realiseren nu.

Via Ecofriend

Share Button