Groene ruimtevaarthaven

spaceport Richard Branson

Over een tijdje is ruimtereizen iets meer aan de orde van de dag dan nu. Ruimtereizen zal gewoner en intensiever worden. Richard Branson stelt dat niet alleen zijn vliegtuigen maar ook zijn ruimtevaartuigen ecologisch verantwoord zullen zijn.
Foster + Partners, architecten van meer fraais zoals de Philology bibliotheek in Berlijn en een ontwerp voor de nul-uitstoot-stad Masdar en in Nederland het Wereld Haven Gebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam, hebben nu een ontwerp gemaakt voor een eco-okee-ruimtevaarthaven, een luchthaven voor ruimtereziigers en ruimtevaartuigen.
Nieuw Mexico ecologisch ruimtehavengebouw Foster + Partners

De ruimtehaven is gepland in de woestijn van Nieuw Mexico (US) in opdracht van de New Mexico Spaceport Authority. Het architectenburo werkte overigens niet alleen maar liet zich assisteren door experst van andere bedrijven URS, SMPC Architects, PHA Consult, Balis and Company en Exploration-Synthesis Partners. Het ontwerp van het gebouw zal bij oplevering voldoen aan zogenaamde platina LEED-standaarden.Nieuw Mexico ecologisch ruimtehavengebouw Foster + Partners

Milieuvriendelijke maatregelen: het gebouw licht grotendeels verzonken in het landschap, waardoor relatief weinig warmteregulering nodig is, desondanks is veel inval van natuurlijk licht mogelijk en natuurlijke ventilatie, materiaalgebruik is afgestemd op lage energie-impact cq lage CO2-uitstoot, dus weinig energie nodig bij produktie en, weer verder weg, eventuele afbraak. Het relatief lage gebouw moet er met zijn organische vorm uit zien als een glooing in het landschap.Nieuw Mexico ecologisch ruimtehavengebouw Foster + Partners

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van zo veel mogelijk lokale materialen en regionale bouwmethoden. Het gebouw is duurzaam en ‘sensitive to its surroundings’ en zet volgens Foster een ecologische standaard voor toekomstige ruimtevaarthavens.Nieuw Mexico ecologisch ruimtehavengebouw Foster + PartnersMeer info op de site van Foster + Partners.

Share Button