Zelfvoorzienend aan zee-strand-huis

Het in Mexico-stad gevestigde architectenbureau (Derek) Dellekamp Arquitectos ontwierp dit autarkische strandhuis. Het is ontworpen voor de zeer dunbevolkte Mexicaanse regio Rio Lagartos. Het word het Crusoe House genoemd, verschillen met Robinson zijn vooral dat hij zijn huis zelf bouwde en de techniek en materialen in dit ‘adventure house’ zijn modern.

Maar zelfvoorzienend is het wel: windenergie, zonne-energie, regenwateropvang, een grijswatersysteem, weinig onderhoud. De constructie is van hout, met veel gebruik van bamboe, de bedoeling is dat het allemaal duurzaam hout is in elk geval. De open constructie zorgt voor natuurlijke ventilatie en afkoeling dus geen energie nodig voor airconditioning).

Zelfvoorzienend aan zee-strand-huis (Dellekamp Arquitectos)

Het open ontwerp voegt zich bescheiden in de omringende natuur en is met meerdere platforms / decks ook helemaal gericht op het omliggende land. De constructie is geïnspireerd op lokale bouw, en zou ook door lokale bouwers in elkaar gezet moeten kunnen worden met voor een groot deel lokaal voorhanden materiaal. Misschien wel drijfhout? zoals dat op de Waddeneilanden ook gebruikt werd en nog steeds wordt om huizen en schuren te bouwen.

Share Button