Koele zeppelin-wolken op zonne-energie boven hete WK-stadions Qatar

Het is 2022. Het WK-voetbal in Qatar is begonnen. De spelers staan op het veld. In de schaduw. Hoog boven het veld hangt een wolk. Is het een echte wolk? Nee het is een soort immens schildpad-schild gevuld met met zonnepanelen op zijn rug.

Het is een idee van dr. Saud Abdul Ghani, hoofd van de afdeling die in het Engels heet Mechanical and Industrial Enngineering van de universiteit van Qatar: een kunstmatige, afstandbestuurbare wolk die de zon tegen moet houden boven de, nog te bouwen, WK-stadions.
De ‘wolken’ worden volledig gemaakt van lichtgewicht koolstof-materialen. De zonnepanelen leveren de energie voor de vier motoren op de hoeken die de ‘wolk’ in de lucht brengen en houden.

Met de de afstandsbediening kunnen ze zo hoog mogelijk in de lucht worden gebraht om een zo groot mogelijke schaduw te werpen over tribunes en speelveld.

Volgens de bedenker kost een eerste ‘wolk’ $500.000,-. Daarna voorziet hij minder dure modellen die commercieel ingezet zouden kunnen worden voor afkoeling van stranden of parkeerplaatsen bijvoorbeeld. Die zou je dan met je mobiele telefoon moeten kunnen besturen.
Over de wenselijkheid daarvan moet nog even verder nagedacht worden. (Ook het onderwerp luchtveiligheid moet nog aan bod komen.  Als iedereen een eigen ‘wolk’ krijgt wordt het druk.)

Een in zijn eigen duurzame energie voorzienend ontwerp dat een hoop energie, die anders nodig zou zijn voor koeling, kan besparen.

Via: DeviceMag

Share Button