Duurzame poort naar park: Taichung City Cultural Center

01 Taichun duurzame poort naar park

Een duurzaam en energiepositief gebouw dat verkeersgeluid en vervuiling tegenhoudt aan de rand van het park. Dat is het plan van MenoMenoPiu Architects & Atelier Castro Denissof voor een nieuw te bouwen cultureel centrum in Taichung, Taiwan.

“The Taichung City Cultural Center will be a hub of knowledge, art and inspiration; an opportunity to elevate Taiwan’s high cultural reputation and to revive the city due to the high number of visitors it will attract “.

Als een poort naar de groene long van de stad, waar de gebouwde omgeving overgaat in natuur.

02 Taichun duurzame poort naar park

Het gebouw huisvest een bibliotheek, museum (met depot), golfslagbad, giftshops, boekenwinkels, koffebars, met veel groen en daglicht en open lucht. De parkeergarage ligt onder het gebouw, luchtverversingskanalen van de garage worden afgetopt met filters en vegetatie.

Micro-windturbines
De wind in Taiwan is meest noordelijk, het gebouw houdt hier rekening mee: op het dak komen micro-windturbines de tot 40% van de benodigde energie gaan opwekken, zonneschermen op het dak krijgen geïntegreerde zonnecellen en gaan de overige benodigde energie opleveren en zels zorgen voor een energie-overschot.Zicht vanuit het park - Taichun duurzame poort naar parkBeton zuivert de lucht

De noordgevel van het gebouw gaat werken al seen scherm tegen geluidsoverlast en vervuiling door het verkeer van de stad. Het beton wordt daartoe verrijkt met titanium oxide, dat de lucht die langs het gebouw naar het park blaast moet zuiveren.

80% van het dakoppervlak wordt groen: begrast of beplant. Volgens het plan moet dit zelfs de windcirculatie beïnvloeden waardoor schone lucht vanuit het park het gebouw in vloeit en niet de vuile lucht vanuit de stadskant.

Aan de zuidelijke parkkant van het gebouw zullen de bomen in de zomer fel zonlicht uit het gebouw houden waardoor het niet te heet wordt, terwijl in de wintered warmte juist wel binnen kan komen. De constructive van beton en staal zorgt voor een regelmatige temperatuur van het gebouw door het hele jaar heen (betonkernactivering).

Share Button